CUVÂNTUL RECTORULUI (COMANDANTULUI)
ACADEMIEI FORŢELOR AERIENE "HENRI COANDĂ"
LA ÎNCEPUTUL ANULUI UNIVERSITAR 2020-2021

General de flotilă aeriană conf.univ.dr. Gabriel RĂDUCANU

     Ne aflăm la începutul unui nou an universitar, an în care sărbătorim 25 de ani de când învăţământul militar superior din Forţele Aeriene se desfăşoară în Braşov, oraşul de la poalele Tâmpei.

     Cu încărcătură emoţională deschidem Noul An Universitar la finele căruia trebuie să fim mai bogaţi spiritual, mai înţelepţi, cu experienţe noi şi cunoştinţe acumulate.

     Situaţia generată de contextul pandemiei ne-a supus unor teste inedite din care am învăţat că trebuie să fim solidari, flexibili şi permanent adaptaţi.

     Ne-am confruntat cu o situaţie cu totul aparte. Am învăţat să formăm caractere în alt context, activităţile didactice şi de instrucţie căpătând o altă dimensiune şi formă.

     Noul AN UNIVERSITAR reprezintă pentru personalul Academiei Forţelor Aeriene şi implicit pentru studenţii săi, moment de emoţie şi mândrie, dar şi un nou îndemn pentru SOLIDARITATE, IMPLICARE şI RESPONSABILITATE şi sunt convins că împreună vom trece peste toate greutăţile impuse de pandemie.

     Academia Forţelor Aeriene s-a pregatit intens pentru începererea Anului Universitar şi a luat toate măsurile pentru respectarea tuturor regulilor impuse de aceasta situaţie.

     Activitatea didactică va fi preponderent hibrid, online şi face to face cu toţi studenţii în academie. Vom dezvolta noul sistem pe care l-am început anul trecut, învăţământul practic, cu desfăşurarea orelor de curs prevăzute în planurile de învăţământ în Marile Unităţi şi Unităţile operaţionale ale Forţelor Aeriene, acolo unde studenţii, cadrele didactice şi instructorii vor lua contact direct cu tehnica din dotare şi unde practica va deveni cea mai bună lecţie.

     Mă adresez acum în mod special studenţilor din anul I, care fac astăzi primul pas spre cariera militară. Sunteţi într-o instituţie de elită, care formează valori, o instituţie cu cadre didactice universitare excepţionale şi personal militar instruit şi pregătit pentru a vă forma ca specialişti în domeniile pe care le-aţi ales.

     Adaptaţi-vă cât mai repede la noul stil de viaţă şi învăţaţi de la colegii dumeavoastră mai mari secretele şi tainele acestui început de drum.

     Dragi studenţi din anii II şi III, vă îndemn să continuaţi să depuneţi eforturi pentru a exploata tot ceea ce profesorii şi instructorii dumneavoastră vă oferă. Fiţi exemple demne de urmat pentru colegii mai mici şi nu uitaţi că aveţi în faţa dumneavoastră un viitor plin de provocări şi de neprevăzut. De dumneavoastră depinde cât de uşor sau cât de greu îi veţi face faţă. Sigur este faptul că pregătindu-vă temeinic şi conştiincios acum, vă va fi mult mai uşor în cariera de ofiţer al Armatei Române.

     Ne aşteaptă un an universitar dificil, dar sunt convins că numai împreună vom reuşi să-l încheiem cu succes!

     Îmi revine deosebita onoare să adresez în numele meu personal şi al comunităţii universitare a Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, studenţilor, îndemnul de a se pregăti temeinic şi conştiincios deoarece ţara se bazează pe dumneavoastră ca apărători de nădejde ai porţilor albastre ale României.

     Manifestaţi exigentă şi corectitudine în tot ce veţi întreprinde, fiţi exemple, fiţi demni, eliminaţi rutina şi mediocritatea, promovaţi valorile, aşa veţi deveni lideri militari!

     Vă doresc putere de muncă şi angajare responsabilă în toate provocările vieţii.

     În numele instituţiei pe care o conduc, al meu personal vă doresc să aveţi „Cer senin”. Să nu uitaţi, că aţi ales cea mai frumoasă profesie, aceea de lider militar.

     Vă felicit dragi studenţi pentru efortul depus şi rezultatele obţinute până acum şi vă urez un an universitar încununat de rezultate excepţionale!

     Vivat, Crescat, Floriad! Cer senin! Dumnezeu să ne ajute!

     Numai împreună putem răspunde adecvat tuturor provocărilor din anul universitar care tocmai începe!